Invigningen av HRTC

Emma Tejlers tankar om invigningen
Luften är varm och bubblar av förväntningar. Idag gäller det! Invigningsceremoni för ridterapicentret.  Det är en overklig känsla att vara här. Så påtagligt, som att någon smugit upp bakifrån och slagit dig i huvudet. Förväntningarna, tillsammans med lite nervositet, en aning stolthet och en liten gnutta oro blir tillsammans så kompakt att man nästan kan ta på dem.  Men alla går bara runt och ler.

De senaste dagarna har kantats av möten, intryck, glädje, förtvivlan, trängsel, middagar, pseudospråk, främmande lukter och bländande vita leenden.  Vi har handlat tyger och sytt upp salwars och saris, till skräddarnas stora glädje. Vi har stegat staket och övat teckenspråk med den före detta koskötaren och blivande hästskötaren Ganesan. Vi har besökt stallar och ridskolor och diskuterat hästhållning med mer eller mindre eccentriska europeiska kvinnor.

Och vi har hittat, köpt och fått hem tre fina ponnyer. I nästan en vecka har de utforskat området som numera är deras hem och kommande arbetsplats. När mangoträden vuxit sig större, hästarna är säkrare och barnen är redo, så kommer de att förutom skolans fysioterapi  även ha tillgång till ridterapi. Känslan av att sitta på och styra över  en hel häst är mäktig, och glädjen stor.  Efter att ha bekantat oss med hästarna och sett barnens första reaktioner och nyfikna närmanden så är vi bara ännu mer förhoppningsfulla.
Ett första föräldramöte med föräldrarna till de barn som är tänkta att börja med ridterapin hölls några dagar tidigare. Efter en initial blyg tystnad följde nyfikna och oroliga frågor, men mötet slutade ändå i entusiasm och stora leenden när vi gick ner till stallet. Den som inte charmas av lille Nobel har ett hjärta av sten (vedertagen sanning).

RachelInvigningen inleds med tal av Karuna Ebenezer, rektor på Intact Special school. Efter henne talar Jonna Fallhagen om bakgrunden och tankarna kring ridterapicentret, och hedersgästen R Shyamala, District Disabled Rehabilitation Officer, talar också och framhäver stor nyfikenhet och intresse för projektet. Två av speciallärarna sjunger en indisk psalm, och Intact EQ svara tappert med Den blomstertid nu kommer.

 

Efter skyltavtäckning och fotografering klipper Jonna det gula bandet till ingången till stall Komal och alla hälsas välkomna att komma och hälsa på hästarna. Vi visar även  handikappanpassad ridutrustning och foton med förklarande texter om både hästar och ridterapi innan ceremonin avslutas med lunch tillsammans. Alla barn är inte återkomna till skolan eftersom det fortfarande är jullov, men för de som återvänt (eller inte lämnat skolan över jul) blev detta en skoldag att minnas.

Stall Komal

 

En speciell händelse som berörde oss alla var när en liten pojke traskar in genom grinden strax innan invigningen skulle börja. Efter honom kommer hans pappa. Han ser lite tveksam ut men vi välkomnar dem båda tillbaka. De har nämligen varit här förut, bara några dagar tidigare. Då var det pojkens storasyster som lockat med dem. Nu kommer de ensamma.  Pojken har Downs syndrom, men föräldrarna har inte hört talas om Intact Special School och berättar att pojken ska börja i skolan i hembyn. Redan vid ankomsten till invigningen går Karuna fram och välkomnar dem, och då och där bestämdes det att pojken ska få undervisning av Intacts specialpedagoger men på ridterapicentret, då detta ligger nära pojkens hemby. Denna initiativkraft och osjälviskhet gjorde stort intryck då, och gör fortfarande. I Sverige hade det dividerats om vem som faktiskt ansvarar för pojkens utbildning, vem som ska betala och hur det blir mest tids- och transporteffektivt. Här handlar det rätt och slätt om pojkens behov, och rätt till bästa utbildning. Det var fint. Tack Intact Special School.

Tack Intacts vänner och tack alla medlemmar. Det är tack vare er som sådant här kan hända.

 

 

Ditt bidrag kommer fram

Föreningen Intacts vänner är ansluten till Svensk insamlingskontroll vars uppgift är att utöva betryggande kontroll över insamlingar som sker bland allmänheten. Föreningen har tillerkänts rätten att inneha ett 90-konto,
pg 90 11 31-3.