En bok som griper tag i hjärtat

Första meningen i denna bok fångar direkt sina läsare. "I kväll gråter Hari sig till sömns. Hans gråt är en sorgesång som bara ett barn som längtar efter sin far och mor kan åstadkomma".

Det är skolavslutning och alla barn, utom Hari och några till, väntar på sina föräldrar som skall komma och hämta dem. Men Hari, ett hittebarn, har inga föräldrar. Hari går tillsammans med omkring 80 kamrater i olika åldrar och med olika handikapp i Intact Special School. Eleverna kommer från familjer som kan vara muslimska, kristna eller hinduiska. Majoriteten av barnen har förutom sina fysiska eller psykiska handikapp också en bakgrund i oerhört fattiga föräldrar. En del har levt på gatan och några har bott hos en mormor.

Läsaren får möta elever i text och bilder som verkligen griper tag i hjärtat och får våra problem att framstå som påhittade bagateller. Lasse Nohrstedt som är bokens författare skriver med ett engagemang som verkligen visar att han känner eleverna och vid sina besök i skolan delat deras sorger och glädjeämnen. Ty trots allt elände som barnen berättar om lyser en fantastisk glädje i deras ögon, vilket de många underbara bilderna i boken visar.

Skolan stöds bl.a. av Intacts Vänner i Sverige som i nuläget har 513 medlemmar. Detta är en bok som borde finnas på varje skola och läsas och diskuteras då och då på lektionerna som en ren övning i empati.

Örebro 2013-07-22
Bert Stålhammar
professor em. i pedagogik
Örebro universitet

 

 


 

 

 

Beställ boken

För mer information eller för att beställa boken: kontakta Ulla Winroth, mejl ulla.winroth36@gmail.com